2021 Timetable

The Timetable at PIC is slightly different for 2021. These changes have been brought about by the needs of our curriculum and to accommodate exciting new learning initiatives such as Strive for Success (SfS) and PIC+. It was also important to realign the timetables across sub-schools to create continuity.

• Extended Learning is a time before and after school when the Senior Centre is open for senior students.

TimeMONDAYTUESDAYWEDNESDAYTHURSDAYFRIDAY
8:30am
9am
(30 minutes)
Extended
Learning
Extended
Learning
Extended
Learning
Extended
Learning
Extended
Learning
9am
10am
(1 hour)
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
10am
11am
(1 hour)
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2

SfS

11am
11:30am
(30 minutes)
RecessRecessRecessRecessRecess
11:30am
12:30pm
(1 hour)
LEARNING
BLOCK 3
LEARNING
BLOCK 3

SfS

LEARNING
BLOCK 3

Mentor

LEARNING
BLOCK 3
LEARNING
BLOCK 3
12:30pm
1:10pm
(40 minutes)
LEARNING
BLOCK 4

SfS

LEARNING
BLOCK 4
LEARNING
BLOCK 4
LEARNING
BLOCK 4
LEARNING
BLOCK 4
1:10pm
1:40pm
(30 minutes)
LunchLunchLunchLunchLunch
1:40pm
2:20pm
(40 minutes)
LEARNING
BLOCK 5
LEARNING
BLOCK 5
LEARNING
BLOCK 5

PIC+

LEARNING
BLOCK 5
2:20pm
3pm
(40 minutes)
LEARNING
BLOCK 6
LEARNING
BLOCK 6
LEARNING
BLOCK 6

PIC+

LEARNING
BLOCK 6
3pm
4pm
(60 minutes)
Extended
Learning
Extended
Learning
Extended
Learning
Extended
Learning
Extended
Learning
Differences compared to 2020 -
- There will be 1 extra lesson per day (So 6 lessons per day)
- Every subject will have an equal 200 minutes per week
- Lesson 1, 2 & 3 will be 60 minutes long
- Lessons 4, 5, 6 will be 40 minutes long
- PIC+ will take place on Thursday afternoons as a single 80 minute lesson

Factors that influenced the Timetable

• Australian Curriculum and SACE requirements
• Building Works
• Staff and leadership Profile
• Continuity of school day
• Creating more flexibility in the timetable
• New Enterprise bargaining agreement
• Student relationships and Needs
• Ability to create greater vertical alignments across sub-schools
• Opportunities to extend students
• Additional line to accommodate new Subjects: SfS & PIC+


2020 Timetable

TimeMONDAYTUESDAYWEDNESDAYTHURSDAYFRIDAY
9am
10am
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
LEARNING
BLOCK 1
10am
11am
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2
LEARNING
BLOCK 2
11am
11:30am
Break 1Break 1Break 1Break 1Break 1
11:30am
12:30pm
LEARNING
BLOCK 3
LEARNING
BLOCK 3
LEARNING
BLOCK 3
LEARNING
BLOCK 3
LEARNING
BLOCK 3
12:30pm
1:30pm
LEARNING
BLOCK 4
LEARNING
BLOCK 4
LEARNING
BLOCK 4
LEARNING
BLOCK 4
LEARNING
BLOCK 4
1:30pm
2pm
Break 2Break 2Break 2Break 2Break 2
2pm
3pm
LEARNING
BLOCK 5
LEARNING
BLOCK 5
LEARNING
BLOCK 5
LEARNING
BLOCK 5
LEARNING
BLOCK 5
Each school day consists of –

2 x 1 hour learning blocks (lessons) followed by a half hour break.
Then we have 2 more 1 hour learning blocks followed by another half hour break.
There is then a final 1 hour learning block before dismissal at 3 pm.
Playford International College